Întrebări frecvente

Întrebări frecvente legate de traduceri, legalizări şi apostile

Mai jos am întocmit o listă cu întrebările care ne-au fost adresate cel mai frecvent de către clienţii noştri. Dacă întrebarea dvs. nu şi-a găsit raspunsul în această listă, vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail şi vă vom răspunde cu plăcere.

Câte tipuri de traduceri există?
Nu locuiesc în Timişoara. Livraţi traduceri şi în alte oraşe?
În cât timp primesc traducerile, legalizările şi/sau apostilele dacă le doresc livrate prin curier sau poştă??
Care sunt costurile de livrare prin curier rapid sau poştă?
Care este diferenţa dintre traducere legalizată şi copie legalizată?
Ce este apostila (Apostille)?
De ce se foloseşte ca metodă de calcul numărarea caracterelor din documentul tradus?
Unde pot găsi o listă a birourilor notariale din Timişoara?

Câte tipuri de traduceri există?
traducerea autorizată este efectuată de un traducător autorizat de Ministerul Justiţiei din România şi poartă ştampila şi semnătura acestuia.
traducerea legalizată, pe lângă ştampila şi semnătura traducătorului autorizat, poartă şi ştampila şi semnătura unui notar public care certifică faptul că semnătura de pe documentul tradus este autentică şi aparţine respectivului traducător autorizat. Traducerea legalizată implică plata unei taxe de legalizare către notarul public care autentifică documentul tradus.


Nu locuiesc în Timișoara. Livraţi traduceri, legalizări şi apostile şi în alte oraşe?
Desigur! Întregul demers este simplu: clientul ne trimite documentele scanate prin e-mail, noi confirmăm primirea şi facem oferta de preţ şi, în cazul acceptării ofertei, începem traducerea şi, la cerere, efectuăm legalizarea şi/sau apostilarea, după care le trimitem clientului prin curier rapid sau prin Poşta Română.


În cât timp primesc traducerile, legalizările şi/sau apostilele dacă le doresc livrate prin curier sau poştă?
Primiţi traducerile livrate acasă, într-un timp scurt, de obicei în 48 de ore (pentru livrarea în România, prin curier rapid).


Care sunt costurile de livrare prin curier rapid sau poştă?
Pentru expedierea prin curier, vă rugăm să consultați tarifele curierului preferat (ex: Fan Courier, Urgent-Carugus, etc.).


Care este diferenţa dintre traducere legalizată şi copie legalizată?
Legalizarea de traducere (legalizarea semnăturii traducătorului) se aplică exclusiv pe traduceri scrise, efectuate de traducători autorizaţi de Ministerul Justiţiei din România, după ce traducătorul respectiv a aplicat ştampila şi semnătura sa pe documentul tradus. Traducerea legalizată este necesară în general atunci când documentul tradus trebuie prezentat unei instituţii de stat, în aşa numitele "scopuri oficiale". Taxarea traducerii legalizate se face per document, indiferent de numărul de pagini ale acestuia.
Copia legalizată este o fotocopie (copie Xerox) a unui document original care este vizată şi semnată de către un notar public cu menţiunea "conform cu originalul". Copia legalizată are aceeaşi valoare ca şi originalul său. Taxarea copiei legalizate se face în funcţie de numărul de pagini care trebuie legalizate.


Ce este Apostila (Apostille)?
Apostila este o ştampilă pătrată aplicată pe documente oficiale în scopul recunoaşterii acestora în ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga (Convention de la Haye du 5 octobre 1961). Pentru detalii vă rugăm să consultaţi pagina apostile


De ce se foloseşte ca metodă de calcul numărarea caracterelor din textul/documentul tradus?
Numărarea caracterelor cu spaţii din textul/documentul tradus şi apoi împărţirea cu 2000 pentru a afla totalul de pagini rezultate este cea mai utilizată metodă de calcul din domeniul traducerilor. Ea reflectă cu exactitate munca depusă de un traducător şi nu lasă niciodată loc de interpretări. Numărul de caractere rezultate poate fi dovedit oricând clientului, indiferent de formatul documentului care a fost predat spre traducere. Metoda de calcul nu se aplică documentelor tipizate (ex. certificate de stare civilă, caziere, adeverinţe, diplome, etc.).


Unde pot găsi o listă a birourilor notariale din Timișoara?
Pentru a vă facilita accesul la aceste informaţii, am întocmit o listă cu birourile notariale din Timişoara şi judeţul Timiş.

Pentru consultanţă gratuită în domeniul traducerilor, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail: sau la unul din numerele de telefon: 0256.437.206; 0728.951.541.


corner
corner